Recepten

Het hoeft niet moeilijk te zijn om iets lekkers te maken. 
Alleen, of met een beetje hulp maak je al snel de lekkerste gerechtjes.
Kijk hier of je een receptje kunt vinden dat jou lekker lijkt.
En dan ….. proberen maar.
 
En als jij het zelf hebt klaar gemaakt, mag jij dus ook heel hard roepen:
Aan tafel!!

Heb jij zelf een SUPER LEKKER recept? Mail het dan aan Kegeltje en wij plaatsen het op de site!

Herfst en winter recepten

Brood op een stok

Nodig:
  •  stokken uit het bos of bamboestokken
  • 500 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 pakje gist ( 7 gram)
  • 1 eetlepel suiker
  • 300 ml lauw water
Meng het meel met het zout in een grote kom. Doe de gist en de suiker in een maatbeker bij het lauwe water. Roer dit even goed met een vork. Maak een kuiltje in het meel en giet daar rustig het watermengsel in. Begin vanuit het water de meel te mengen met je handen en kneed alles tot een geheel. Op het aanrechtblad nog 10 minuutjes kneden tot je een stevige bal hebt. Als het deeg te kleverig is kun je er nog wat bloem bij doen en als het te stevig is doe je er nog een beetje water bij. Dek de kom af met een schone theedoek en laat de deegbal ongeveer 1,5 uur rijzen.

Ondertussen kun je stokken verzamelen. Als je de stokken uit het bos of uit je tuin gebruikt kun je met een zakmes de uiteindes schoonmaken. Dit doe je door met het mes (van je af) de bast eraf te schrapen. Of je gebruikt bamboestokken. Je kunt de stokken het best even vocht maken zodat ze niet te snel verbranden.

Dan verdeel je het deeg in ongeveer 10 bolletjes. En deze rol je tussen je handen uit tot een slangetje van 2-3 cm dik. Slinger dit slangetje om de stok heen en druk hem een beetje aan zodat hij goed blijft zitten. Houd de stok niet in de vlammen maar boven een vuurtje van de BBQ, kampvuur, of (buiten) haard.

Als het brood bruin is geworden en je hem van de stok af kan schuiven, is ie gaar. Lekker met een klontje roomboter en suiker/kaneel. Of met een knakworst erin!
 
 

Recept kruimelkoeken Enrico

Zomer of winter het maakt niet echt uit, maar met een kop warme chocolademelk of een kop thee is deze koek wel superlekker!

Nodig:
  • 125 gram boter
  • 90 gram suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 250 gram bloem
Snijd de boter in stukjes en doe die in een grote kom. Doe dan de rest van de ingrediënten erbij. En dan kneden en knijpen maar! Net zolang totdat er geen losse bloem meer in de kom zit. Als je nog piepkleine stukjes boter ziet zitten is dat goed. Dan laat je alles goed door je handen rollen zodat er kruimels komen zo groot als een flink erwtje.
Pak een bakblik en leg daar een stuk bakpapier op. Hierop spreid je alle kruimels uit zodat het hele blad vol ligt. Duw de kruimels een beetje naar elkaar toe zodat ze tegen elkaar aanliggen. Dan bak je ze in een voorverwarmde op ongeveer 12 minuutjes op 200 graden. De kruimels worden lichtbruin.
 
De grote koek kun je voorzichtig loshalen van het bakpapier met de achterkant van een vork en dan in grote stukken breken.
Laat de kruimelkoeken eerst even afkoelen voor je ze in een koektrommel doet, dan blijven ze lekker knapperig!!
 
(vervang voor glutenvrije kruimelkoekjes de bloem in 125 gram rijstebloem en 125 gram maïsmeel, net zo lekker!)
 

 

Soep met spinnetjes

Rosie de spin houdt het meeste van zoete hapjes, maar als ze dan toch iets anders klaar maakt moet het wel super-spinachtig lekker zijn! Hier 2 van haar favoriete receptjes.

Nodig:
  • bouillonblokjes
  • water
  • ongeveer 250 gram gehakt
  • spaghetti
De soep maak je heel simpel door een pannetje met water te laten koken. Dan doe je er net zoveel bouillonblokjes bij als op de verpakking staat. Meestal is het 2 bouillonblokjes voor een liter soep.
Dan doe je het gehakt in een kom en meng je het met een beetje zout en peper. Pak een beetje gehakt en rol hiervan een klein soepballetje. Doe dit ook met de rest van het gehakt. 

Dan pak je een paar spaghetti slierten die nog niet gekookt zijn en die breek je door midden. Steek er drie door het balletje door het balletje.

Laat de bouillon heel zachtjes koken en leg de spinnetjes in het water. 

Na een minuutje of 8  zet je het vuur uit en laat je het soepje nog even 2 minuutjes staan.
En dan opscheppen maar!
 

Tip: Houd je niet van spinnetjes? Met 1 extra stukje spaghetti heb je ineens zonnetjes!


 

Spinnenweb soep

Nodig:
  • blikje tomaten crème soep
  • Kook room of slagroom
Maak het blikje soep warm. Voeg niet teveel water toe de soep moet niet te dun worden! Verdeel de soep in diepe borden of kommen.
Schenk eerst een klein rondje en dan daarom heen nog twee rondjes room. Met een saté prikker of mespunt trek je dan streepjes vanuit het middelste rondje door de andere 2 naar buiten. 
 
Heel simpel, maar het ziet er super uit zo’n spinnenweb in je soep.


Boompjes stamppot

Nodig:
  • 1 kilo aardappelen
  • 1 grote broccoli
  • klontje boter of scheutje olijfolie
  • (biologisch) paneermeel
  • peper en zout
  • spekjes en worst of zacht (geiten)kaasje
Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 20 minuten totdat je er makkelijk doorheen kan prikken.
Spoel de broccolli af onder de kraan en snijd hem in roosjes. Kook deze ongeveer 7 minuten en prik er in om te kijken of ze gaar zijn.
Giet de aardappelen en de broccolli af en stamp ze door elkaar met de stamper of als je hele fijne puree wilt met de mixer en doe de boter erbij of een scheutje olijfolie.
Als de puree te droog is of je niet teveel boter wilt gebruiken kun je er altijd ook nog een scheutje melk bij doen. Breng de pure op smaak met zout en peper.

Doe de puree in een ovenschaal en strooi er een dun laagje paneermeel over. Op 180-200 graden komt er na ongeveer 10 minuutjes een goudbruin krokant laagje op de puree en dan is het klaar.

Bak er spekjes en worst bij of brokkel op je bord wat zachte kaas over het dampende stamppotje heen.
Heel gezond, maar vooral heeeeeel lekker....!


  •  
  •  
  •  






Lente en zomer recepten

Alweer komkommer?
Tja Paas is er nu eenmaal dol op, maar omdat zijn vriendjes ook wel eens wat anders willen heeft Paas een paar nieuwe komkommer receptjes bedacht.

1. Komkommer knuffels

Nodig:
  • 1 komkommer
Snijd een komkommer in plakjes van minstens een halve centimeter.
Snijd uit alle plakjes een klein driehoekje.
Pak 2 plakjes en schuif ze in elkaar, alsof ze elkaar stevig knuffelen.
Doe dit met alle plakjes en leg ze op een mooi bord.

2. komkommer kronkels

Nodig:
  • 1 komkommer
  • Sateprikkers
Schaaf met een kaasschaaf lange plakken van de komkommer. Gewoon helemaal van boven naar beneden. Krul een plak komkommer op in de vorm van een slinger-S en steek er een prikker in.
Nu heb je een simpele komkommerkronkel.

Je kunt deze natuurlijk gemakkelijk oppimpen. Met kleine mozzarella bolletjes of tomaatjes die je ertussen prikt. Of als je van wortel houdt dan kun je met een kaasschaaf ook een lange plak van een dikke wortel of winterpeen afschaven en op de kommerplak leggen. Die kronkel je dan samen op.
 
 

 3. komkommer boomstronkjes

 
Nodig:
  • 1 komkommer
  • 4 hardgekookte eieren
  • Mayonaise
  • Kerriepoeder
  • Zout
Snijd de komkommer in dikke stukken van ongeveer 4 centimeter. Dit zijn de boom stronkjes. Prak de eieren fijn en  doe ze in een kommetje. Strooi er een snufje zout over en een snufje kerriepoeder. Twee volle eetlepels mayonaise erdoor roeren en de vulling is klaar.
Nu voorzichtig met een lepeltje het boomstronkje van komkommer uithollen. 
In een komkommer zit altijd een zacht deel waar de pitjes zitten. Dit kun je eruit scheppen. Probeer niet helemaal tot de bodem te gaan want dan valt je eiermengsel er straks onder uit!
Nu kun je de boomstronkjes vullen. 
 
Tip: Als je bieslook of peterselie in huis hebt kun je dat fijn knippen en er een klein beetje bovenop opleggen.
 
Snufje????? Een snufje betekent gewoon een piepklein beetje. Bijvoorbeeld zoveel zout als je tussen 2 grote mensen vingers kunt oppakken.